Tuesday 12 May 2015

Food for Thought: Mart de Kruif

Aan het begin van de middag was  de Commandant Landstrijdkrachten, Luitenant-Generaal Mart de Kruif, de hoogste militair van de Landmacht, aanwezig bij ons op de universiteit in Tilburg. Een buitenkansje voor Dagboek voor Helden om wat meer te weten te komen over hoe deze ervaren militair en leidinggevende' denkt over een scala aan Defensie-gerelateerde onderwerpen, waaronder uiteraard ook het thuisfront!

Na een introductie werd de generaal gelijk in het diepe gegooid, met vragen over de missie in Afghanistan, ISAF, die hij aangestuurd heeft. Onderwerpen als gevaar en veiligheid, internationale samenwerking en de verhoudingen tussen militaire en diplomatieke macht kwamen aan bod. Ook lastige punten werden niet geschuwd en De Kruif vertelde open en uitgebreid over zijn ervaringen en zijn eigen mening over verschillende punten. Hij hecht belang aan het naar buiten treden van de krijgsmacht, om de samenleving weer een beeld te geven van waar (in zijn geval) de landmacht zich in de praktijk zoals mee bezighoudt. Wat militairen precies doen is sinds het verdwijnen van de dienstplicht wat onduidelijk geworden voor veel mensen; dat merkten wij ook bij het genereren van aandacht voor dit project. De Kruif draagt er graag aan bij om te laten zien waar de krijgsmacht voor staat in Nederland.

Ondanks dit publieke optreden, houdt hij zich met de politiek liever niet zo bezig. Voormalig Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm omschreef het als volgt: "Kort samengevat doen militairen wat de democratisch gekozen regering van hen vraagt" (Koenen, 2014, p. 10). De Kruif sluit hierbij aan en zegt dat iedere militair zich ervan bewust moet zijn dat de missies vanuit de politiek bepaald worden. Wie het daar niet mee eens is, kan beter niet blijven. De Kruif zou Defensie zelf ook verlaten als hij niet achter elke missie zou staan.
Je moet er niet over hoeven nadenken of de militairen wel mee zullen gaan als je een missie plant. Daar moet je gewoon van uit kunnen gaan.
Met zijn hoge functie binnen Defensie is de generaal als het ware de persoon die militairen op missie stuurt. Hij behoort tot de grote bazen binnen het bedrijf. Op vragen over de vele bezuinigingen op Defensie heeft hij dan ook een duidelijk antwoord. Hij stelt dat de krijgsmacht nu 'rood draait' en dat het op die manier niet voor langere tijd door kan gaan (Klopper, 2015).
Ik kan niemand verzekeren dat zijn of haar partner of kind thuiskomt. Elke missie is gevaarlijk en brengt risico's met zich mee. Maar ik kan deze mensen er wel van verzekeren dat ik er alles aan doe om de risico's zo klein mogelijk te houden, door een goede training, goede informatie en goede uitrusting. Als ik daar aan twijfel, kan ik geen mensen op uitzending sturen.
Vragen en zorgen vanuit het thuisfront zijn er veel. De Kruif geeft aan dat volgens hem de missie voor het thuisfront het zwaarst is. Hij sluit daarmee aan bij wat wij eerder ook al vanuit veel andere militairen vernomen hebben. Wie thuis achterblijft weet niet waar de militair zich bevindt en dus ook niet of hij of zij veilig is. "Bij elk telefoontje schrikken ze. Bij elke auto met militairen die door de straat rijdt, schrikken ze." Die spanning is er bij de militair zelf niet zo doorlopend. Bovendien zijn militairen getraind en voorbereid op uitzending. Het thuisfront moet het maar ondergaan en er het beste van zien te maken. De Kruif vindt deze opdracht een stuk zwaarder en vertelt dat, als het aan hem gelegen had, niet híj een medaille voor de missie zou krijgen, maar het thuisfront.

Het laatste wat de generaal aan alle jonge mensen in de zaal mee wilde geven, was dat ze vooral gebruik moeten maken van de vrijheid die we hier in Nederland hebben om de wereld beter te maken. "Het kwaad kan zijn gang gaan als het goed achterover leunt en toekijkt." Kijk dus niet alleen maar toe, maar probeer bij te dragen aan een betere wereld, zowel binnen als ook buiten het kader van Defensie.

De Kruif bereidt zich ondertussen voor op zijn volgende missie. Met de FLO (functioneel leeftijdsontslag, een soort pensioen voor militairen) komt bij hem de start van 'Missie Thuisfront' in beeld. Minder gevaarlijk, allicht, maar even belangrijk. Dat horen we graag en daar zetten wij ons dan ook voor in. Doneren kan nog steeds, via de pagina 'Bijdragen!'.

Bronvermelding
Klopper, R. (2015, 15 mei). Landmacht zit aan de grond. De Telegraaf. Geraadpleegd op http://www.telegraaf.nl
Koenen, S. (2014). Peter van Uhm: Ik koos het wapen. Nederland, Amsterdam: Atlas contact.

No comments:

Post a Comment