Sunday 1 March 2015

Veldpost!

Na de missie is het voor beide partijen vaak nog een hele tijd wennen aan de nieuwe situatie, met beide mensen thuis, een ander ritme, een ander leefpatroon en ook weer veel dichter op elkaar zitten. Bij thuiskomst heerst, zeker bij het thuisfront, vaak een feestelijke stemming, maar daarna volgt dan de onwennigheid. Door het gebruik van de dagboekjes kunnen ervaringen, gedachten en gevoelens van militair en thuisfront na de missie worden uitgewisseld en besproken, om zo weer nader tot elkaar te komen en elkaar beter te proberen begrijpen.

Uit onderzoek van de Koninklijke Militaire Academie is gebleken dat het welbevinden van partners van militairen erg belangrijk is voor de militairen op uitzending. De behoefte aan emotionele en sociale steun is groot bij zowel militairen als thuisfront, en daardoor is goede communicatie noodzakelijk. De militair moet gefocust kunnen werken, zonder zich zorgen over de situatie thuis te maken. Hij of zij heeft baat bij een sterk thuisfront dat de militair steunt. Het thuisfront heeft daarnaast behoefte aan contact om onzekerheid over de situatie van de militair tegen te gaan, zeker met de vele, vaak negatieve, berichtgeving over conflictgebieden in de media. Daarnaast is de communicatie voor iedereen van belang om de relatie te onderhouden (Moelker & Van der Kloet, 2002).


De communicatie kan het beste niet alleen op de dagboekjes steunen, omdat die pas na de missie gedeeld worden. Daarom geeft Hulp voor Helden samen met de set dagboekjes, ook een schrijfcassette uit, 'Veldpost' genoemd, om post naar het thuisfront te stimuleren. Zoals eerder gezegd is directere communicatie niet altijd even goed mogelijk, en daarnaast ervaren mensen een fysiek bericht, in de vorm van een geschreven brief of kaart, vaak toch persoonlijker dan een digitaal bericht. Bovendien kan een fysiek bericht zorgen voor een gevoel van meer nabijheid. De cassette 'Veldpost' is onlangs vernieuwd en bevat nu naast een schrijfblok, pen en enveloppen, ook verschillende ansichtkaarten. Dit is toegevoegd op verzoek van militairen, die in uitzendingsgebied vaak niet de mogelijkheid hebben tot het ter plaatse kopen van ansichtkaarten. Naar zowel de dagboekjes als de schrijfcassette is nog steeds veel vraag onder militairen, zo blijkt uit een reactie die Hulp voor Helden hierover had ontvangen:
"Nu vanuit Mazar-e-Sharif, meteen even navraag gedaan bij collega Wim die hier zit. De dagboekjes zijn volgens hem nog steeds gewild. Het zijn hier nog de oude met harde kaft, dus niet de dwarsliggerversie. Wim zei dat er ook veel vraag is naar ansichtkaarten - die zitten in de nieuwe schrijfcassette, begrijp ik, dus dat is mooi! Hartelijke groet, Klaas Henk"

Bronvermelding
Moelker, R. & Van der Kloet, I. E. (2002). Partneronderzoek. Wat partners vinden van de uitzending van hun militair. Den Haag: Afdeling Gedragswetenschappen & Koninklijke Militaire Academie

No comments:

Post a Comment