Saturday 28 February 2015

Onze rolverdeling

Even een terugblik
Op onze introductiepagina was al te lezen welke teamrollen en mediaprofielen de verschillende groepsleden hebben volgens de tests die we daarvoor moesten maken. Nu we een tijdje bezig zijn met het project, is het wel interessant om daar nog eens op terug te blikken. De mediaprofielen komen we minder tegen dan de teamrollen, maar ze lijken bij iedereen wel ongeveer te kloppen. Het is een stuk interessanter om de teamrollen nog eens onder de loep te nemen en te vergelijken met de daadwerkelijke inrichting van onze projectgroep.


Pieter zou een 'groepswerker' zijn en graag voor consensus binnen de groep zorgen met zijn rol als 'voorzitter'. Zoals te verwachten valt bij een test met gesloten vragen, kloppen de resultaten deels wel, maar deels ook niet. Zo wordt onder 'groepswerker' verstaan dat deze persoon zorgt voor een goede sfeer in het team en vriendelijk en contactgericht is. Dit klopt allemaal bij Pieter, die vaak de eerste is om erop te hameren dat we weer eens echt met zijn allen bij elkaar moeten komen. Hij vindt het lastig om op afstand dingen te regelen en vergeet daardoor wel eens dingen te doen. Zijn rol als 'voorzitter' komt in de praktijk iets minder naar voren. Dit komt waarschijnlijk door zijn drukke dagindeling met werk, studievereniging en een andere studie dan de rest van de groep, waardoor hij vaak op andere tijden beschikbaar is. Dat maakt de coördinerende, verbindende rol van 'voorzitter' bij hem in de praktijk lastig uitvoerbaar. We hopen echter nog wel gebruik te kunnen maken van zijn vele werk voor de vereniging. Hij weet daardoor namelijk best wat over communicatie, statistieken en social media en we hopen dat hij wat van de technische social media kant overneemt, zodat dit niet meer alleen door Eva en Margaret gedaan hoeft te worden.

Omdat het coördinerende werk van de 'voorzitter' wel van belang is voor ons project, heeft Margaret dit opgepakt, alhoewel het volgens de test niet haar voornaamste teamrol is. Margaret deelt met Pieter de rol van 'groepswerker' en die kwaliteiten zijn inderdaad ook bij haar aanwezig, al gaat de communicatie haar op afstand een stuk gemakkelijker af. Veel opvallender is echter haar rol als 'zorgdrager'. Ze houdt zich altijd bezig met de kwaliteit van het werk dat geleverd wordt en let daarnaast goed op mogelijke valkuilen. Niet voor niets is zij degene die ons projectplan opstelt en zorgt dat eventuele tijdelijke uitval van een groepsgenoot altijd netjes opgevangen wordt. Haar goede oog voor kwaliteit maakt haar bovendien tot de beste keuze voor het kritisch analyseren van literatuur, colleges en feedback. Zij schrijft dan ook de meeste blogs die hierover gaan en doet geregeld onderzoek naar andere bruikbare informatie.

De teamrol van Sophie waar we in eerste instantie het meest gebruik van dachten te maken, is die van 'brononderzoeker'. Iemand met deze rol wordt omschreven als een typische netwerker die zorgt voor contacten en ideeën. In de praktijk is deze rol bij Sophie in dit project echter wat overschaduwd door die van 'plant'. De introverte eigenschappen van deze rol weerhouden haar ervan om alle ideeën door te laten komen. Daarnaast bleek Sophie uiteindelijk de minste voeling met het onderwerp te hebben, dus is het eigenlijk ook niet mogelijk voor haar om de eigenschappen van de 'brononderzoeker' te vertonen binnen het kader van dit project. Desondanks probeert ze af en toe toch met nieuwe dingen op de proppen te komen om het werk van de rest aan te vullen, al blijkt ze dan soms wat achter de feiten aan te lopen.

De twee teamrollen die bij Eva het sterkst naar voren kwamen in de test, zijn allebei wel van toepassing, maar beschrijven eigenlijk niet alles wat ze doet, een beetje zoals bij Margaret. Zo is ze als 'bedrijfsvrouw' inderdaad de organisator van de groep. Zij stuurt als het ware het project en schrijft de meeste blogs en social media berichten. Ze neemt ook een deel van de rol als 'brononderzoeker' over van Sophie, omdat zij wel over een breed netwerk beschikt binnen het onderwerp van het project. Het contact met het goede doel via telefoon en email verloopt ook via haar. Daarnaast heeft ze nog haar rol als 'monitor', om het werk van de groep te analyseren en objectief te bekijken. Zij is daarom vaak degene die feedback geeft op ideeën van de anderen en die ook alle feedback en reacties van mensen buiten de projectgroep verwerkt.

No comments:

Post a Comment